O nama

Dolina Ibra i već sedam vekova poznata Dolina jorgovana prepliće legendu i istoriju, činjenice i verovanja. Ono što je nesporno kako nekadašnjem, tako i današnjem posmatraču svakako je savršena, netaknuta lepota prirode, gotovo čujan eho nekih davnih vremena, žila kucavica utkana u zidine drevnog grada Maglič.

Na dvadesetom kilometru magistralnog puta Kraljevo-Raška, na mestu spajanja reka Lopatnice i  Ibra, mesto Bogutovac i u njemu zvanično najstarija srpska kafana, "Kafana kod Mira". Vekovima su u Srbiji pečat vremenu i tradiciji davala mesta okupljanja, druženja, dobre hrane i pića. Za Ibarsku dolinu to je još od davne 1826. godine bila mehana, danas nadaleko čuvena "Kafana kod Mira", vlasništvo generacija Matovića. Svako ko je jednom, po preporuci ili slučajno bio gost ove kafane, ovog domaćinstva, vraća se opet, ma koliko udaljen bio. Neodoljiv, topao, domaći ambijent, kulinarski specijaliteti i pića vrhunskog ukusa i kvaliteta, netaknuta priroda, reka, vodenica...Mesto za prave hedoniste. Mesto gde uživaju sva čula.

Generacije Matovića neprekidno oplemenjuju ambijent brižljivo biranim sadržajima, uspevajući da očuvaju duh predaka. Pored kolekcije slika, antikviteta, naoružanja, predmeta vezanih za ugostiteljstvo i porodicu, kolekcije starih motora i automobila, tu se nalaze i delovi escajga iz perioda Kraljevine Srbije i Jugoslavije sa zlatnim otiskom dvora. Osim izvrsne hrane čije je poreklo lokalnog karaktera, domaće rakije i vina iz Velike Hoče čime Matovići pomažu srpske vinare sa Kosova i Metohije, bogatoj ponudi ovog gazdinstva treba dodati i mogućnost organizovanja raftinga, paraglajdinga, seoskog turizma, grupnih poseta uz rezervaciju....

Nikada dovoljno rečeno o ovoj autentičnoj, tradicionalno nacionalnoj kafani "Kod Mira" koja čuva od zaborava svu lepotu starog srpskog domaćinstva.

Obići i doživeti.

Zanimljivo

Antikviteti

Malo toga ostane iza čoveka sačuvano od zaborava što zbog zuba vremena i nemarnosti, ili zbog hrljenja ka novom, urbanijem, savremenijem i "savršenijem". Na sreću po pokoljenja, postoje oni retki čuvari tradicije i kulture

"Ovde su upisana dva veka Matovića"

reči su vlasnika Mira.